Ce sunt roboții software și la ce folosesc?
Autor: Ana-Maria MASOUD

Despre

  • Autor: Ana-Maria MASOUD

Analiza

RPA (Robot Processing Automation) este folosit pentru a automatiza procesele repetitive executate de către oameni utilizând diverse aplicații software.



Să ne imaginăm că avem de introdus facturi în sistemul informatic al companiei la care lucrăm. Dacă avem zeci, mii de furnizori, introducerea manuală a facturilor devine anevoioasă și supusă erorilor. Roboții software (RPA) mimează pașii umani din procesul analizat, inclusiv manipularea datelor, extragerea și introducerea datelor în diverse aplicații, declanșarea anumitor alerte/procese ș.a.m.d., realizând acțiunea mult mai rapid și fără erori.

Beneficiile utilizării roboților software (sau boți) sunt: reducerea costurilor, productivitate crescută, diminuarea erorilor.



Introducerea boților este destul de controversată deoarece mulți văd în asta dispariția unor locuri de muncă. De-a lungul veacurilor, controversată a fost și apariția locomotivei cu aburi, a automobilului, a telefonului, a electricității ș.a.m.d. Introducerea roboților software nu ar trebui privită negativ, din contra, un robot eliberează timpul petrecut de un angajat executând niște acțiuni repetitive, plictisitoare și îi dă acestuia posibilitatea să se concentreze pe alte activități esențialmente umane. Un robot nu va înlocui niciodată întâmpinarea călduroasa a oaspeților, nu va putea fi empatic sau pasionat de ceea ce face, nu va putea alina suferințele unui bolnav, însă va putea înregistra date într-un fișier XLS mult mai corect și rapid decât o face un om.


Roboții nu se plictisesc, nu dorm, lucrează atât noaptea cât și ziua, nu au sentimente și nu sunt influențabili.

Industriile unde RPA are mare potențial de implementare sunt cele în care avem foarte multe procese și unde se petrece de obicei foarte mult timp completând diverse formulare. Mă gândesc în primul rând la administrația publică, dar și la sistemul bancar sau la cel de sănătate.

Roboții Software ar reduce foarte mult timpul de așteptare, îmbunătățind gradul de mulțumire al clienților finali (să ne gândim, spre exemplu, la cât timp ne ia să completăm diverse documente pentru plata impozitelor sau pentru a angaja o persoană; toată această muncă ar putea fi automatizată).


Sistemele RPA sunt capabile să:

-        Deschidă, închidă și să interacționeze cu diverse aplicații web sau desktop

-        Trimită, proceseze emailuri

-        Copieze și să insereze (copy/paste) informații în diverse formulare, emailuri, aplicații

-        Navigheze în site-uri. Se emulează activitatea umană, click pe diverse butoane, inserează date în căsuțe etc

-        Recunoaște text – OCR

-        Compară și verifică diverse informații

-        Comunică instantaneu – chatbots

-        Agregă informații din surse diverse într-una singură

-        Scraping (colectează date din diverse site-uri, aplicații)

-        Etc

Practic, orice proces repetitiv poate fi automatizat.

Roboții software pot fi integrați în sistemele actuale ale companiilor, nu necesită condiții sau implementări speciale.


Împreună cu soluțiile de inteligență artificială și machine learning, RPA-ul reprezintă, cu siguranță o piață foarte interesantă, aflată în plină expansiune.

În industria IT, RPA-ul ar putea fi folosit în instalarea și configurarea diverselor aplicații sau pentru testarea manuală. Un robot software ar putea instala și configura aplicațiile necesare utilizatorilor pe mai multe stații, cu un singur click. În testare, un robot ar putea fi folosit pentru a automatiza diverse scenarii, ar salva timpul testerului și ar depista bug-urile mai ușor.

Momentan piața RPA este la început, deoarece tehnologia încă nu este destul de cunoscută însă în câțiva ani piața va exploda, conform analizei de mai jos:


                                                         

Cred că recesiunea ce se anunță și contextul global foarte volatil din ultimii ani: Covid, criza din Ucraina, vor accelera automatizarea și digitalizarea, iar companiile vor investi masiv în aceste arii pentru a rămâne relevante pe piață.

Roboții software și automatizarea în general sunt din ce în ce mai populare și nu este exclus ca în anii următori piața globală să cunoască o creștere anuală importantă, chiar mai mare decât cea estimată.


Cei mai importanți jucători RPA, în 2022, sunt: UiPath, Automation Anywhere, Blue Prism și Microsoft.


                                               


Pentru noi, ca români, este o sursă de mândrie, cel mai mare jucător din piață UiPath, fiind o creație 100% românească, pornită într-un apartament din București. Mi-aș dori să înlocuim din ce în ce mai des garajele din Silicon Valley cu apartamentele din București și să vedem cât mai mulți mari jucători globali în industria IT (și nu numai) porniți de pe plaiurile mioritice.